lördag 16 oktober 2021

Hygget sitter i bakverken











Medan vi, fortfarande i nattkläderna som det anstår oss tillhörande kategorin mogen ungdom, dukar fram kaffe och kubb ser vi Kongerikets kager med den om kronprinsessan Victoria påminnande Mette Blomsterberg (bilden) i DR. 

Många avsnitt, bara att luta sig tillbaka och hämningslöst njuta. 

Hon reser runt i sin lilla vita loppa till bil i det köpenhamnarna kallar utkantsdanmark. Det vill säga allt väster om Odense. Knackar på hos entusiastiskt bakande människor som det ju finns gott om i Danmark. 

Man till och med tävlar i bakning, tar bakandet på största allvar. Det mest populära tv-programmet heter inte för inte Den store bagedyst. Shakespeare kunde inte ha gjort det mer dramatiskt och spännande. Hopp och förtvivlan blandas, tårar och jubel.

Det vattnas i munnen på en där framför tv:n. Danskarna, dom kan ta mig tusan sin (bak)sak, dom! Hold da kæft, mand!

Bröderna Price, vars restauranger vi hastar till varje gång vi sätter fötterna på dansk jord, begav sig ut på en liknande tv-filmad odyssé som kompisen Mette. Men med avgörande skillnader: varje ort de besökte förärades en kulturhistorisk betraktelse. 

Dessutom var de noga med att varje rätt skulle vara typiskt lokal. Och att de skulle lära sig tillaga den av inhemska experter. Hos Mette är det nationalrätter som gäller, såsom lagkage. Rätter alla danskar sedan barnsben är förtrogna med.

En annan skillnad är att bröderna nojsar och leker och har sig bakom spisen. Icke Mette, det är väluppfostrade damen hela långa dagen, det. Den välmanikyrerade är disciplinerad, för att inte säga fyrkantig. Avslipad, en fullfjädrad perfektionist i köket. Henne drillar man inte med.

Dem hon gästar, i Ebeltoft och andra orter, är ofta blyga inför kändisen, åtminstone till en början. 

Serien har en inbyggd komplikation, för att uttrycka det krångligt. Såtillvida att Mette bakar exakt samma sak som amatörerna, följer deras opskrifter, men föresätter sig att göra det minst ett par snäpp bättre. Hon är ju superproffs med tillagandet som yrke. 

Hon slår de glada hemmabagarna på fingrarna. Deras reaktion förblir okänd. Kanske känner de sig underlägsna, kastar besvikna förklädet, beger sig till kroen för några tröstande pilsner och en lille en. Vad vet jag. 

Har man vistats mycket i Danmark så vet man att myten om hygge ligger tung över det smukke landet. När vi ser Kongerikets kager, säger vi till varandra: hygget finns i maten och de bakade läckerheterna. Inte i mentaliteten. Som svenska turister gärna vill inbilla sig.

Vår bild av de infödda är en helt annan. Den behåller vi för oss själva. Vi avser ju återvända till läckerheternas hemland.

Bild:svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar