söndag 31 oktober 2021

Blott Sverige svensk ensamhet har











Min mamma blev änka samma år som hon fyllde sextio. Efter ett långt och lyckligt äktenskap med en älskad och skötsam make. I Sandviken både barn och barnbarn inom räckhåll. Hon stod därför inte helt ensam. Hon som alltid pläderade: "Blod är tjockare än vatten." 

Lägg till de närmaste grannarna i trappuppgången. En finsk familj, den bastanta kvinnan traversförare i Verket. Deras svenska haltande, men det fungerade ändå hur bra som helst med grannsämjan. 

Varje gång de varit hemma i Finland presenterades mamma med Fazerchoklad och Koskenkorva. Hon var nykterist, men yppade inget.

Under oss bor B, änka sedan flera år. En dag ingen rullator som annars utanför dörren. Inget P1 på hög volym inifrån lägenheten. Nerifrån gatan ser vardagsrummet mörkt och nedsläckt ut bakom pensionärskuvösen. 

Jag blir genast orolig, kontaktar närmaste släktingar via Facebook. Minns osökt den folkkäre, från Hasse och Tages Mosebacke Monarki, psykiatern "Moltas" Eriksson i Upsala. De fann honom död i lägenheten. Legat länge, utan att någon frågat efter honom.

Hans öde inte unikt. När jag hör om alla ensamma, "singlar" enligt de obekymrade unga, i mitt land, får jag lust att travestera Almquist: Blott Sverige svensk ensamhet har. Ensamheten är ett stort, för att inte säga alarmerande samhällsproblem. 

Men knappast officiellt erkänt som sådant. Kanske något skamligt.

Alltför lätt att plötsligt stå gammal och helt ensam. Med eventuella barn bosatta långt borta. Vänner försvinner. Alternativet vårdhem inte särskilt lockande. Inte efter alla skrämselreportage om utbredd vanvård. Ett dödens väntrum. Inget annat.

I Varberg slutade Jan Myrdal sina dagar. Omgiven av alla sina böcker. Av dokumentärfilmen I väntan på Jan Myrdals död är det den ensamme Myrdal som stannat kvar som mitt främsta, starkt berörande minne. Jag har svårt att skaka av mig den bilden av Myrdal.

Klart den är redigerad. Och som Lasse Diding påpekat: - Jag ligger ju inte och badar och röker cigarr hela dagarna. Även om det kan förefalla så. Dramaturgin tarvar överdrift och renodling. Kanske knackades det ofta på hos Myrdal, vad vet jag.

I Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell avslöjade Myrdal att han avskydde ytligt, socialt umgänge som stjäl tid från arbetet. Jag känner djup sympati. Från min tid som anställd och infogad i en organisation minns jag meningslöst kallprat och pladdriga kaffestunder.


För att inte tala om rena tokerierna som kick-offs och teambuilding. Det gick förstås alltid att skylla på hastigt insjuknande. Med risk för negativa effekter på den personliga lönesättningen. 


Könet och arbetet levde Myrdal för. Proriterade bort familj och barn. Det alstrar ensamhet. Man blir utlämnad. När man, som skriftställaren, blir gammal och kroppen inte längre fungerar som den ska. I dokumentären hämtar filmteamet honom på hälsocentralen. Han sitter i rullstol. 


Vi diskuterar gärna arbetslöshet och våld. (Mindre gärna pensionärsfattigdom och växande orättvisor.) Men inte ensamheten, för den enskilde den största politiska frågan. Gäller även en solitär. 


Kanske är ensamheten, som man brukar säga, elefanten i rummet. Plågsam för individen, olösbar för ett atomiserat marknadssamhälle.


Bild: Wikipedia



5 kommentarer:

  1. Viktig text, bäste Lasse. Ja, människan är ju en flockvarelse vad jag förstår. Urbaniseringen har ju pågått i så gott som hela mänsklighetens historia. När byarna blev så stora att alla inte längre känner alla fick vi problem. Byarna delades upp i delar, olika områden. Områdena homogeniserades och klyftor mellan dessa områden växte. Det vi nu kallar "filterbubblor" på nätet har vi kanske haft länge i våra städer och dessa har möjligtvis bara förstärkts av sociala medier? Hur kommer ensamheten in i detta då? Jag vet inte men en tanke jag har är att vi innerst inne alla är nomader, eller vandrare om du vill. Förr vandrade vi i den lilla gruppen och vi vara alla beroende av varandra. Numera kan vi ge oss ut på vandring både fysiskt och mentalt på olika sätt och vi kan göra det utan gruppen, vi gör oss ensamma p g a lockelsen att vandra och idag när vi inte är beroende av varandra på samma sätt som förr så kan vi ge oss ut på långa vandringar hela livet. Vi söker alltid gemenskap men den är svår att nå i "automatiserat (och individualiserat) marknadssamhälle". Dömda till ensamhet? /Pedro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, bäste Pedro. Uppvuxen i ett brukssamhälle är jag kluven. Konformitet och trygghet eller otrygghet med "frihet". Jag har skrivit om lokalsamhället tidigare, med myntets båda sidor. Om begreppet "gemenskap" skriver jag i den bok jag håller på med just ni.

      Radera
  2. Cyniker kanske menar att de flesta är helt ensamma med sig själva (även om det inte ser ut så) & att de spenderar hela sitt liv i vad som kan liknas vid ett ödsligt väntrum innan de går bort någonstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Joakim, ja så kan vi nog alla känna ibland. Själv brukar jag lyssna på Kjell Höglund och Vän med livet när jag känner så. Han nämner en "ödslig spegelsal", väntrum hade ju funkat lika bra, men kanske inte till den melodin...

      Radera
  3. Livet som ett "ödsligt väntrum"...

    SvaraRadera