torsdag 22 april 2021

Vad är det för människor?








Varför kan inte folk vara som folk? Min morfar Alfred

Sverige saknar en statsledning värd namnet. Jag kan nästan gripas av ångest när jag, vilket jag ärligt talat försöker undvika för den mentala hälsans skull, ser och hör de bleka statsråden framträda i statstelevisionen. Med prime minister Löfven i spetsen, den forne fackbasen. 

Nå, i spetsen kanske är att ta i. Snarare frånvarande och osynlig, enligt en av Aftonbladets krönikörer.* 

Staten lånar många miljarder, skuldsätter oss icke-tillfrågade upp över öronen, öser pengar över vinstgivande storföretag för att "rädda jobben". Den heliga arbetslinjen skall upprätthållas till varje pris. Ty vad återstår av S utan det ideologiska försvaret för densamma? 

Senast Magdalena Andersson när hon presenterade vårbudgeten och underströk vilken fråga som är den viktigaste: Jobben, jobben, jobben.

Vi har hört det förut, hon kom inte på själv hur hon skulle lägga orden för att försöka låta (S)lagkraftig. Men hon såg mäkta belåten ut. 

Bara ett mantra, symbolpolitik - legitimiteten för S måste upprätthållas. Ty de har ingen annan S-fråga att paradera med. Glöm jämlikhet, rättvisa och social trygghet. Vad gäller de förra har vi svart på vitt i boken Klass i Sverige, färska siffror för den som orkar att ta in dem.**

Inget Magdalena Andersson eller Löfven vill skall lyftas fram i ljuset. Den barska sanningen bakom "det starka samhället", "alla skall med" och andra floskler S-politikerna strör omkring sig.

När jag läser om gatukriminaliteten, förnedringsrånen (det som utspelade sig på Norra begravningsplatsen i Solna där min svägerska vilar, får mig att må illa), de sexuella övergreppen mot barn och kvinnor i Sverige, även i min uppväxtstad, fordom idylliska Sandviken (min citerade morfar levde där från vaggan till graven), kan jag inte låta bli att ocensurerat tänka: 

Vad är det för människor? Saknar de allt vad samvete, moral och anständighet heter? 

De välkomnas med öppna armar till ett sekulariserat land, kvällstidningar som "hjälper" en att träda ut ur Svenska kyrkan. En besynnerlig ärkebiskop som för oss kristna, betalande medlemmar i kyrkan, inte är att lita på. Flirtar öppet med kristendomens försvurna fiender.

Men att landet är sekulariserat och saknar ett överjag, en ovillkorlig kompass, är ingen ursäkt för dem som tagit sig in i vårt land att bete sig som de gör. Naturligtvis. Det är att fråntaga människor eget ansvar, omyndigförklara dem. 

Bilden ovan på FI-grundaren Schyman på Medborgarplatsen är både talande och generande. Dessutom sexistisk, men inte ett pip från feministerna.

Sverige måste sluta vara en frizon för härjande, "omänskliga" figurer.*** Dags för hårdhandskarna - bortom fal retorik. Luta er mot det folkliga rättsmedvetandet så kan det inte bli fel. 

* https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/aPnpnA/stefan-lofven--var-ar-du
** LEK: Det här är den mörka bilden av klassamhället, siffra för siffra. Folket i Bild/Kulturfront 3/2021.
*** https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/greps-atta-ganger-pa-sex-veckor-under-villkorlig-frigivning-kunde-fortsatta-bega-brott

2 kommentarer:

  1. S arbetslinje tycks dock ha ändrat karaktär, bort från åtgärdshysteri. Den verkar numera understryka att det väsentliga är att massarbetslösa söker jobb, att de aldrig ger upp. Det låter som en lönepressarlinje som smidigt skulle kunna mingla med moderata tankemodeller.

    SvaraRadera