lördag 5 mars 2022

Bäckström alias Persson


Jag har haft svårt för Kjell Bergqvist. Men imponerande, det måste jag ge honom, i rollen som begravningsentreprenör och morfar (eller farfar) i en film, otäck kock på en båt i en annan. Kanske snarare privatpersonen såsom han framstod i Så mycket bättre jag stört mig på.

Dryg med jobbig jargong, inte avslipad och välanpassad som andra skådespelare. Går hellre på fotboll än teater. Arbetargrabb. Med självhävdelsebehov. Kaxig. Kanske speglades jag, därav min aversion? Man vill ju inte möta sig själv. 

Jag börjar titta på serien Bäckström efter GW Perssons böcker i C More. Kan inte avbryta. Självporträtt av "polisprofessorn" som han brukar kallas? Med inslag av hur han ville vara. He-man. Grandios. Jordens medelpunkt. 

Kommissarie Evert Bäckström är odräglig, oförskämd, svär som en borstbindare, dricker även under tjänstgöring, dum mot kolleger, kvinnokarl, kändis, narcissist så det stänker om det. 

Påminner  om de ruffiga antihjältarna hos Chandler och Spillane, man anar var GW hittat sin inspiration.


Men under och bakom alla fasoner och manér: en superprofessionell medarbetare. Om än "inte så bra på pappersarbete" enligt en arbetskamrat. Finns viktigare saker i polisarbetet än att hålla på och dokumentera, hänga vid ett skrivbord.

Ett proffs typ Dr House. Eller Gunvald Larsson. Ingående i samma högsta division.

Alla dåliga chäfers mardröm, för hur hantera en sådan självgående "underlydande" som endast tar order från sina impulser? Jag minns mina sopor till chäfer på Högskolan i Gävle. Bäckström hade de inte klarat en sekund.

Han är urstyv som mordutredare, upptäcker det andra missar. Hemsk, om man säger så, till sin personlighet, men innerst inne en mjukis. Som upphovsmannen, mysgubbe och nallebjörn, om än släpig i rutan. Persson har skapat ett alterego som förstorar honom. 

Säsong 1 i ett svep, nu till den andra säsongen! 

4 kommentarer:

  1. Vissa har sett brottprogram på tv där en väldig kriminalexpert inte förstod skillnaden mellan sociopat & sexualsadist. I ankdammar kan det bli så, pösighet tolkas som genialitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter många år i organisationer med tigande och lojala medarbetare, en fröjd se Bäckström: https://www.gd.se/2012-03-10/leverera----snacka-inte

      Radera
  2. Personen råkar vara namne med en polis jag kände i min barndom/ungdom. Många gemensamma egenskaper bortsett från fetman. Det intressanta är att den här polistölpen är lyckosam inte trots, utan på grund av de fördomar han är proppfull av. Fördomar har ju en rationell grund i statistiska förhållanden, vilket den gode GW ofta påpekar. Och i Bäckström vrider han upp detta i fiktion på ett synnerligen underhållande sätt.

    SvaraRadera
  3. Dr House, Gunvald, Bäckström... Jag fröjdas. Nyss sett andra avsnittet, säsong 2. Nu måste jag vänta till på måndag.

    SvaraRadera