torsdag 3 mars 2022

Magda är ju så cool!
















Aktuella opinionsundersökningar - denna mätfixerade SIFO-krati! - redovisar ett starkt ökat stöd för S, stödet det största på flera år, över 30 procent. Champagnekorkarna far väl i luften på Rosenbad och i Segerska palatset. Kanske även i LO-borgen.

Utan att vara cynisk: Ukraina är ju rena julklappen för regeringen och dessutom under ett valår, de slipper de inhemska frågorna om gängkriminalitet och annat som de ändå inte förmår hantera. De har ju fullkomligt misslyckats med att lösa akuta, allvarliga samhällsproblem.

I ett SVT-reportage hurtfriska SSU:are ute på stan för att propagera och värva röster, snackar med ungdomar. Vad säger de unga förstagångsväljarna enligt partigängarna? "Magda är ju så cool!"

Brecht i Berlin, en syrlig uppmaning till de stalinistiska makthavarna efter 17 juni-upproret 1953 när östtyskarna i "arbetar-och bondestaten" revolterade och revolten brutalt slogs ned med våld: "Välj ett annat folk om ni är missnöjda med det nuvarande."

Va ä lä mä lä? som urinnevånarna brukar undra i Gefle. Ja, vad är det med detta svenska folk? Är det verkligen moget för demokrati och rätten att gå till valurnorna? 

Ja, kanske den samtida, deformerade varianten av demokrati där politiker marknadsförs som vilken vara som helst på en marknad. (Vet inte varför jag kommer att tänka på Vance Packards The Hidden Persuaders från 50-talet.) Ett är sant: inte är det folkstyre! 

Damberg i morgon-TV, det vänder sig i magen på mig vid åsynen av denne amatörskådespelare som leker myndigt statsråd. Knäckfrågan: är det systemet, "strukturen" som akademikerna säger, som genererar dylika politiker eller hur kommer de till makten?

Jan Myrdals Myglaren och Karriär fångar klätterfigurerna på pricken, de armbågsvassa organisationskarriäristerna som använder ideologin att gömma makthungern bakom. 

Masen, Damberg och Strandhäll för att bara nämna tre flitigt förekommande statsråd som får mig att bistert skaka på huvudet. Mina surt intjänade skattepengar till dessa? De avlönas ju via skattsedeln, glöm medlemmar och folkrörelsetankar. Det var länge sedan. 

Tur för dem att folket befinner sig på den pinsamma nivå där politiker bedöms efter hur coola de är, efter image och framtoning. Personal branding på företagsekonomiska. Das ist Alles som tysken sa innan han drog till skogs.

Allmän rösträtt? Tja, jag är inte så övertygad, om ni frågar mig. Churchill: "Även om demokratin är det sämsta politiska systemet så finns det inget bättre." "Vete satan", som prästen undslapp sig när han trodde ingen hörde.

Bild: matspar.se


2 kommentarer:

  1. S tomgång verkar bestå, det är ett "parti" utan egen politik eller uppfattningar. Det skulle kunna bli rejält konstigt om liberalklubben skulle få filosofiska frågor av typen vad innebär rättvisa konkret eller vad betyder det när man är jämlika.

    SvaraRadera
  2. Delar din synpunkt Som man också sa om Merkel som kansler: det är inte politik hon vill bedriva, snarare icke-politik.

    SvaraRadera