söndag 3 juli 2022

Arbetssäljare - vet din plats!

                                











Imorgon återupptas de segdragna förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket. Utlyses en strejk berör den omedelbart många tusen resenärer. 

Misstanken föds på nytt att SVT mot en liten slant anlitar amatörskådespelare när mannen eller kvinnan på gatan (denna gång vid gaten) skall kommentera ett händelseförlopp så inskränkt som möjligt.  

En resenär köande på Arlanda tillåts framföra sin synpunkt att visserligen (hördes det ett tyvärr i undertonen?) har piloterna strejkrätt, men det skulle vara "dålig tajming" att utlysa en strejk dessa dagar. 

Det kan ju för 17 inte vara bättre tajming än mitt i heta semestertider! Med pilotfackets ögon sett. Kvinnan vill ut och resa, det fattar även jag, men hon kanske är anställd hos någon och kunde åtminstone försöka sätta sig in i varför piloterna agerar. En eventuell strejks relevans.

Statstelevisionen väljer, som vanligt, maktens sida genom att ge ordet till en antifacklig kommunikationsdirektör på SAS som fritt får stå och orera dumheter i rutan. 

Jag väntar bara på att någon ur folkdjupen skall vräka ur sig att piloternas kamp är orättfärdig, de har det ju så bra med höga löner och allt. När sopgubbarna strejkade, släpptes sådana röster fram. Det gäller att förmedla bilden av splittrade lönearbetare som slåss mot varandra. 

Gigekonomin sprider anställningsotrygghet. Ur det perspektivet är pilotfackets motstånd mot arbetsköparens strategi att genom underbolagsbildningar och fula tricks för att underminera piloternas ställning allas. De kan betraktas som frontkämpar.

Jag minns gruvstrejken, det enorma solidariska stödet från människor runt om i landet som fattade strejkens vikt, att den angick alla. Men tydligen inte när det gäller piloterna. 

Att LO skulle ge sitt stöd och sätta kraft bakom de rättmätiga kraven från kamraterna inom pilotfacket, glöm det. Det LO stödjer är en fortsatt urholkning av LAS. Till den socialdemokratiska regeringens belåtenhet. 

Arbetssäljare - vet din plats!

Bild: svt.se

2 kommentarer:

  1. Samhället är numera så uppdelat & olikt att många där nere bara ser missnöjda "baroner" som gnyr, ungefär som om riksdagsmän skulle börja orera om tunn stoppning i stolarna.

    SvaraRadera
  2. LO är sedan länge en del av den korporativa strukturen - stat, fack, arbetsköpare. Annars blir det obegripligt förstå hur det ageras.

    SvaraRadera