tisdag 26 juli 2022

SJ SJ, gamle vän - festligt att du lever än











Att inmundiga sitt morgonkaffe, dagens viktigaste kopp med sömnen dröjande kvar i ögonlocken, till SVT:s Morgonstudion, om än med ljudet mestadels avstängt, eftersom en inte orkar med de gymnasialt låtande programledarna, gör inte en gammal knorrhane på bättre humör. 

Inte heller att konsultera Text-tv. Fördelen med den senare dock att man slipper gymnasisterna. Särskilt vid tafatta, okunniga intervjuer höjs knorrhanens redan höga blodtryck. Hur är det egentligen ställt med journalistutbildningarna nuförtiden? Vad med inträdeskraven?

Fem års väntan på tandläkare i norr. Men även norrlänningar behöver väl för guds skull tandvård, eller skall de gå tandlösa med stängd mun? Det är förstås lönsammare för tandläkarna att jobba privat söderut. Lägg till fri prissättning på "marknaden".

Inom sjukvården stafettläkare. Det noterar vi icke minst på vår hälsocentral. Inte sällan bristfällig svenska från dem med stafettpinnen, vilket försvårar kommunikationen. Och inte blir det någon kontinuitet. 

Det skulle, för trygghetens skull, behövas ett gammaldags, hederligt familjeläkarsystem. Att man får träffa samma läkare vid varje besök. Och inte behöva dra sin anamnes varenda gång, eller vänta på att stafettisen skall skumma journalen i datorn. 
 
SJ SJ, gamle vän. Festligt att du lever än. Sjöng trubaduren Stefan Demert. Brist på lokförare hos SJ. De frekventa signalfelen, numera säger resenärer som tröttnat Signalfelens Järnvägar om SJ, kommenterar jag inte. 

Inte heller de ohemula, för att inte säga hårresande, priserna. 

En teori: man tjänar bättre som lokförare hos någon av de 47, siffran kan vara felaktig men jag tror den stämmer, privata operatörerna. Lokförarna flyr SJ. Kanske även tågvärdarna (varför heter det jolligt så, inte konduktör som det ju skall heta?)

Taxinäringen skall vi bara inte prata om. Till och med Ulf Adelsohn, som blint entusiastiskt, allt skulle bli så bra, drev på avregleringen, har fattat att det var vansinne. Vilket många av oss begrep på förhand. Men varnade för döva öron. Sent skall syndaren vakna.

Skolan? Ja, vad säger man som inte redan är uttjatat och sagt. Mest privatiserade och "marknadsutsatta", men med skattepengar finansierande hela härligheten, av alla skolväsenden i världen. Det hummas från utbildningspolitiker, stannar därvid. 

Reepalus svårtolkade, krångligt skrivna utredning om vinsttak för riskkapitalister - med skattefinansiering blir det ju paradoxalt nog riskfritt för dem - och andra fula fiskar grävdes ner innan bläcket hunnit torka på papperet. Symbolpolitik, inget annat. Vem låter sig luras?

Poliserna lämnas i sticket av politikerna som omdefinierar politiska frågor till polisiära. Ohanterlig invandring, klanregerade parallellsamhällen och överrepresentation ur vissa grupper vid brottslighet är politiska problem, inte polisiära. 

Och kan inte åtgärdas med polisiära medel.

Spontant tänker jag vid min påtår (kaffepriserna sticker iväg uppåt mest varje dag i vår lokala Coop-butik): så här blir det, på flera områden, när det inte är ett behovsstyrt samhälle, utan ett samhälle - hur länge till förtjänar det benämnas så? - som styrs efter marknadsprinciper.  

Myndigheterna, Migrationsverket och andra, tillämpar för sin del New Public Management-filosofin. Statstjänstemän leker näringslivschefer. Lönesätter medarbetare efter lojalitet och ideologisk trofasthet, inte duglighet. Jag har egen erfarenhet från högskolan.

Ingen helhetsbild, inget övergripande ansvarstagande. Implosion, skulle en akademiker kunna säga. Den redan haltande samhällsordningen brister inifrån. 

Behovsstyrning kräver riktiga politiker som vårdar det som borde vara ett hedersuppdrag, tar sitt välavlönade ansvar. I dagsläget har vi inga sådana, utan pladderkusar angelägna att bli omvalda. Jag röstar sedan många år icke. Jag vägrar att legitimera detta system.

Statsledningen har abdikerat vad beträffar brännande, inrikespolitiska frågor. Statsministern har fullt upp med utrikespolitiken, att sig själv förnedrande fjäska för enväldets Erdogan, i syfte att Sverige skall släppas in i Nato. Därmed överge alliansfrihet och oberoende. Skamligt.

Lätt sätta det svindyra kaffet i halsen. Snart måste en väl, låg pension och offer för den inflation som av SVT:arna beskrivs som en naturlag, spara in på tretåren. Eländet kommer att fortsätta. Min teori. Ännu en.

Bild: folktandvarden.se. I stolen en sörlänning med pengar till vårdnotan. 

2 kommentarer:

  1. Även icke-röstandet kanske är en politisk handling (som liknar en röst på liberalism: en låt-gå handling, en nick från läktaren åt det som pågår).

    SvaraRadera
  2. Icke-röstande kanske ger fel associationer. Måhända bättre uttrycka det som att jag vänder hela den dåliga cirkusen ryggen.

    SvaraRadera