onsdag 6 juli 2022

Håller du på så där får du inget jobb!















Min mor var bruksjänta och vars morfar kallades upp till självaste konsuln, högsta hönset på Sandvik, när bolagsspioner iakttagit honom under ett friluftsmöte med August Palm. (Det välbesökta mötet hölls utanför Sandvikens stad på mark som bolaget inte ägde.)

Han hade, enligt samma spioner, applåderat och skrattat, verkat påtagligt förtjust över mäster Palms sarkastiska tirader mot överheten. Palm var ju oslagbar som folklig talare, dräpande när han kom igång.

Nu skulle mammas morfar, hette ironiskt nog Göransson i efternamn precis som konsuln, ställas till svars. Med risk för att avskedas och svartlistas, därigenom tvingas ta familjen, pick och pack, och bege sig någon annanstans. 

Utan att som svartlistad kunna få jobb inom järn- och stålindustrin. Trots att han som martinsmältare tillhörde arbetararistokratin och hade en stark ställning inom produktionen.

Nå, han tvingades skrapa med foten och urskulda sig för att inte fockas: "Man kunde ju inte annat än skratta åt karln och alla hans tokigheter!" Det torde ha skadat hans självkänsla. Tidigt gick han bort, knappt femtio fyllda. 

Vilar med hustrun Katarina i graven granne med mina föräldrars. Bokstävlarna på stenen har  bleknat alltmer. Det skulle kunna uppfattas som djupt symboliskt.

Så man kan säga att mamma tidigt bjöds på en disciplinerande lektion i makt och repression. Anekdoten belysande. Och hon hade flera sådana på lager som hon använde i sedelärande syfte. Var man kommunist kunde man råka illa ut: "Se på Erik och hur det gick för honom."

När hon förstod att jag blev alltmer öppet samhällskritisk, själv var hon socialdemokrat, oroades hon och anekdoterna kom flitigt till användning. Med andemeningen: "Håller du på så där får du inget jobb." Med risk för att inte kunna försörja sig själv, det värsta av allt.  

När jag tar del av Magdalena Anderssons vämjeliga krypande för Erdogan, hör om en intervju där hon föraktligt gled och undvek att svara rakt på frågan om hon anser att Turkiet är en demokrati, minns jag osökt min mors morfar. 

Konsuln definierade vem som skulle förföljas. Vem som var bråkstake. Såsom Erdogan definierar vem som är "terrorist"  och skall straffas. Och Andersson - som väl kan sin Internationalen? - dansar med. Om jag inte var väluppfostrad, skulle jag utbrista: Fy fan!

2 kommentarer:

  1. Är EU en fin demokrati? Är S något annat än ett överklassigt centerparti som struntar i vad smör kostar?

    SvaraRadera
  2. Jag skulle inte drömma om att kalla S ett folk-parti.

    SvaraRadera