söndag 24 juli 2022

Tillbaka in i medieskugga!













Litteraturprofessorn, tillika min vän och alltför intellektuell för att passa in i dagens svenska, ideologiskt impregnerade universitet, konstaterar i mejl till mig att det verkar som om människorna i det här landet har slutat att tänka, nämner intressant nog Hannah Arendt. 

Det var väl den slutsats hon drog om Eichmann, efter att ha närvarat vid rättegången i Jerusalem, att problemet med den massmordsunderlättande speditören var att han inte tänkte.

Jag har, kanske är det värmen, begått misstaget de senaste dagarna att släppa in gammelmedia i mitt korta liv. Med till samma medier knutna journalister som kanske tänker, vad vet jag, men inte förser mig med en särskilt nyanserad bild av vad som händer.

Varför skulle Putin avfyra robotar mot Odessas hamn, efter att ett avtal om fri lejd över Svarta havet för båtar lastade med livsmedel ingåtts? Det verkar ju huvudlöst. Är han så galen som man älskar att framställa honom? Det gäller att göra det enkelt för sig.

Nu har Rinkebysvenskan tagit sig in på SVT. "Göra kaos" heter det i en bulletin. Vad med SVT:s språkvårdande uppgift. Existerar den inte? Det var väl Fågelskrämman, förlåt alla känsliga men jag är bara en enkel grabb från Sandviken, Stenevi som först använde uttrycket.

Inflationen framställs som en naturlag vi bara har att anpassa oss efter, typ vädret, regnar det så regnar det. Nu "måste" tydligen även hyrorna kraftigt höjas. En tidigare (usel) chäf till mig på högskolan, numera bostadsforskare på KTH, är jag för en gångs skull enig med. 

Han försöker framhålla att det handlar om en förhandling mellan hyresgäster och hyresvärdar som stundar. Inget självklart på förhand givet utfall, det är som i alla förhandlingar. Men han talar för partiska SVT-öron, spetsade gentemot vad makten och hyresvärdarna vill höra. 

Hur i hela friden kunde, för en gångs skull, en oberoende expert släppas in? Bland alla bankdirektörer och generalmajorer. Sov de i redaktionsledningen? Missade de att googla?

När jag är riktigt vardagselak och gubbsur ger jag mig på de anställda på Coop - enda uppgift att fylla på gondolerna. Med len stämma ber jag dem förklara varför priserna rusar i höjden. Skryter med att jag är prismedveten, rena dansken. Usch, vad hemsk jag är. Skäms.

Och så den nyss avklingande hettan, "klimatkrisen". Vi har ju haft riktigt varmt förut om sommaren i detta land, minns till och med jag, underbara somrar med sol och bad, iskall Trocadero. Till journalisternas förtret blev det inte rekord. Alarmismen kom nästan av sig. 

Varför i hela friden riskerar jag mitt blodtryck, mina nerver och min sinnesstämning genom att släppa in gammelmedia? 

Åter mot det forskarna kallar medieskugga! Fördjupa mig, med hjälp av Walter Kempowskis mästerverk Allt förgäves, i händelseutvecklingen i Ostpreussen efter 1945 i och med Röda Armén intåg. Måste nog skriva om den framöver.

Bild: utforskasinnet.se

1 kommentar:

  1. En tycker de små allmosorna borde inflationsskyddas så det går köpa smör. Det skulle antaligen anses vara mycket oförskämd politik numera, ett fräckt skamgrepp.

    SvaraRadera