torsdag 1 september 2022

Det riskfria politikeryrket










Mitt i Gefle, inte långt kvar till valet, noterar jag min bekant, i år sextio fyllda (en gentleman avslöjar inte en kvinnas ålder, dock befogat i detta fall, vilket jag hoppas skall framgå), vänsterpartisten ivrigt propagerande för "arbete åt alla" utanför valstugan. Granne med SD och de andra. 

Innan hon blev politiker på heltid (tillika ekonomisk taleskvinna för sitt parti) jobbade hon som förskolelärare, "dagisfröken" eller "dagis" absolut förbjudet att säga! Då rycker barnstugepersonalens fack och dess medlemmar ilsket ut. 

Jag råkade i mitt oförstånd ut för det, hudflängdes så det stod härliga till på nätet.

Jag har tänkt höra med henne om hon nu, efter att ha lämnat riksdagen, går på inkomstgaranti. Och om hon avser att göra det resten av förvärvslivet. Hon ser ju pigg och arbetsför ut. 

Men har förstås rätt till denna garanti som mer än en av riksdagsmännen använder som sin huvudförsörjning efter Helgeandsholmen. Inte knallar man iväg till Arbetsförmedlingen i onödan! (https://www.jp.se/2020-11-02/ex-politiker-far-flera-miljoner-kronor--utan-krav-pa-att-jobba-sa-ar-systemet)

Eller så gör man som Göran Persson, Reinfeldt och andra, bildar firma och kan den vägen både behålla inkomstgarantin, som är avsedd vara till för omställningen medan man aktivt söker jobb, och ha intäkter på sidan om. 

Skyhöga konsultintäkter som i miljonären Perssons fall. Och i Reinfeldts, vad jag vet. Den senare som låg bakom "jobbskatteavdrag" och ville sänka bidragen för att få folk i jobb - bort med de tärande "bidragsmissbrukarna"! (Hans nästintill oläsliga Det sovande folket gavs ut redan 1993.)

Jag minns när jag var inbjuden till V i Gefle att komma och föredraga om medborgarlön. Den forna ekonomiska taleskvinnan satt på första bänk, ansiktsuttrycket signalerade klart missnöje med min idé. 

Så fort hon fick ordet, förespråkade hon med emfas "arbetslinjen" och avfärdade medborgarlönens grundtrygghet. Men hon kanske är undantagen samma linje? 

Vore jag elak, skulle jag säga att numera har hon "medborgarlön". Behöver inte jaga jobb och försörjning. Kan simma lugnt.

Magdalena Andersson hotar, mer än så lär det väl knappast bli om hon inte ordnar majoritet i riksdagen, att kasta ut riskkapitalisterna ur den svenska skolan. 

Det är kanske att skruva lite väl mycket på det. Men vad man kan säga om att bli riksdagspolitiker med inkomstgaranti efter avslutad "karriär" är att det, apropå risk, är ett riskfritt "yrkesval"

Framförallt sedan skattebetalarna "tog över" finansieringen av de politiska partierna. Så går det när politik förvandlas från (heders)uppdrag till en profession i princip vilken som helst. Den klassiske sociologen Max Weber skrev 1919 om det: "Politik als Beruf".

Bild: svd.se

 

5 kommentarer:

  1. Arbetslinjen är en klassregel, gäller bara utvalda medellösa grupper. Riksdagssommarlov fördöms inte med hänvisning till arbetslinje & de med höga skattebetalda löner anses inte ha en "arbetsskuld" (de har ju inte arbetat som 2-3 löntagare i tid) att sona med aktivering istället för pension. Medelklassens godtyckliga sadism.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var blott några decennier sedan lösdriverilagen avskaffades. Inte kriminellt, men man kunde dömas till tvångsarbete. Jag kände själv gubbar som en gång hamnade på Svartsjöns anstalt.

    SvaraRadera
  3. Lösdriverilag... Det skulle vara idag, det. Utanför Stadshuset i Gefle hänger varje dag sysslolösa, till synes helt bekymmerslöst...

    SvaraRadera
  4. Det värsta av allt i arbetslinjen borde väl anses vara ekonomiskt oberoende som valt att bara "drälla runt" (med tanke på hur småfolk ofta avundsjukt beundrar dessa).

    SvaraRadera