torsdag 24 september 2020

Brömmapöjkarna, vad är det för ett jävla namn?





- Brömmapöjkarna, vad är det för ett jävla namn? Underförstått: kan verkligen ett riktigt fotbollslag heta så? Riktiga fotbollslag heter GAIS, som min vän Håkan i Göteborg skulle säga, eller Iffiff som di  säger i Malmö. 

Utbrottet,  fritt återgivet, återfinns i en av författarkollektivet Kennet Ahls böcker.

Han som fäller yttrandet är på väg att ha 13, kanske var det 12 på den tiden, rätt på stryktipset. Då gör de där förbenade med det konstiga namnet mål och det blir ingen storvinst. Soffan hivas ut från balkongen i vrede och besvikelse.

Igår såg jag detta BP möta mitt hjärtas lag SIF på Jernvallen. "VM-arenan" som den tydligen är omdöpt till. Förpliktigande. En publik på femtio personer, coronan. En trist tillställning med ett evinnerligt bollande fram och tillbaka. Och mycket hemåt. Så där som de håller på i bandy.

Nå till slut vann rödvästarna rättvist med matchens enda mål, inföst i slutminuterna. 

Inte är det samma arena som när jag förväntansfull gick på match i Sandviken på 50-talet! Borta mässingsorkestern som tutade friskt. De fladdrande blågula flaggorna. Feststämningen är förskingrad. 

Läktare har plockats bort och ersatts med fula plank med reklam på. Målramar som lämnats kvar på sidan om planen så att man ser dem under matchen. Inte särskilt trevligt, om man säger så. En fotbollsarena är ju en helig plats!

Nä, sannerligen. Bättre var det förr. Med korvgubben Jakob som i vit mössa och jacka knallade runt med sin vagn på löparbanorna. Han som hävdade att han jobbat på lyxkrogar i kungliga huvudstaden.

Höststämning i går. Vemodsframkallande. Anade Hantverkarbackens - "Hackkörven" i folkmun - hus inte långt borta där min syster levde som änka de sista åren. "Tyskhusen" som baracker granne med Jernvallen kallades och där min första förälskelse bodde. Nu rivna.  

Allt som är fast förflyktigas. 

Inte blev det bättre av Mittmedias töntiga kommentator, som prenumerant på GD följde jag matchen i datorn. Han drog sig inte för att upplysa oss skärmåskådare om att Sandviken ligger ett par mil från Gävle. Var han från Fjollträsk, tönten? 

Ge mig ett S! Ge mig ett I! Ge mig ett F! Vad blir det? S I F! En gång till: S I F!

Bild: Curt Cahlman, legendarisk back. Publikfavorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar