måndag 19 oktober 2020

Denne knäppis i det vackra Cornwall









Vi sjunker ned i fåtöljerna för att njuta av Doc Martin, suveräne Martin Clunes i huvudrollen. Alla säsonger skall ses om, för tredje gången! Bra för välbefinnandet i hemskheternas samtid. 

Serien inspelad i den lilla pittoreska fiskebyn Port Isaac, omdöpt till Portwenn, belägen i det Cornwall där jag vet att John Le Carré har en bostad, den lyckosten. Vackraste platsen i England enligt en av aktriserna i serien. 

Cornwall hörde jag talas om för första gången när jag som barn slukade Enid Blytons Fem-böcker. Än idag kan jag räkna upp namnen på de fem, hunden inkluderad. 

Och minnas hur de inför sina strövtåg packade ned apelsinsaft och stora chokladkakor jämte övrig proviant. Det lät så himla gott.

Jag försökte göra mig bilder av hur det såg ut i landskapet där de spännande äventyren utspelade sig. På den tiden fanns inget Google att konsultera.

Denna sällsamme, oförliknelige och synnerligen jobbige Doc Martin. Fyrkantig och socialt lomhörd för att inte säga medvetslös. Till synes helt empatibefriad. Caring vad gäller patienter vet han inte vad det är. Sådant onödigt trams. 

Hör naturligtvis inte hemma inom facket medicin.

Rak mot patienterna, utan att på minsta sätt linda in och förskona. Alla patienter pallar inte detta.

Frestande, antar jag, för en psykiater med alltför få psykoterapitimmar i utbildningen att sätta diagnos: Asperger. Som etiketten löd förr. Typisk aspergare denne Doc, med sina manér. Men då glömmer man det relationistiska perspektivet: allt som sker gör det mellan människor. 

Sök inte lösningen på personlighetens gåta inuti den enskilde individen, det bara stigmatiserar. Med psykofarmakan inte långt borta. 

Doc Martins föräldrar har med sin kärlekslöshet och kyla förstört honom. Modern deklarerar uttryckligen att hon aldrig ville ha honom. Han var oönskad. Därför i stort behov av kompensation i vuxenålder, något han aldrig skulle tillstå. Krampaktigt håller han ut. 

Till råga på allt lider han av svår blodfobi. Till slut försöker han efter övertalning sig på populära kbt (kognitiv beteendeterapi) för att försöka få bukt med denna. Klart det inte går, i bästa fall för stunden. Beteenden kan modifieras men den djupare liggande orsaken består. 

Varför sitta så trollbunden av en knäppis som Doc Martin? Det gör en stor tv-publik över hela världen. Många vallfärdar till Port Isaac för att på plats vara med vid inspelningarna. Fullt med folk under dessa numera. Förstår inte hur skådespelarna hanterar detta så bra.

Det vilar mot alla odds något djupt sympatiskt över denna knäppis. Han är rak, han är ärlig, han huttlar inte. Det är befriande. Men han har problem tillstå att han handlat fel när han gjort det. Han är såtillvida grandios i sin personlighet. Försvarsinställd, sig själv beskyddande. 

En transaktionsanalys med modellens tre instanser barn - förälder - vuxen skulle ha mycket att hämta hos Doc Martin. Han pendlar mellan att vara en liten pojke och en vuxen, superprofessionell läkare. Att vara förälder fungerar inte. Han får barn med kärestan Louisa. 

Nå, om ni inte sett, skynda till Acorn. En ny säsong skall snart spelas in. Den tioende. Hur hålla sig till premiären?

Bild: Bustler

3 kommentarer:

  1. Det kan vara svårt att skilja mellan lätta autister, intelligenta aspergare & sociopater, löv på samma träd.

    SvaraRadera
  2. Kanske klokast skippa alla diagnoser och etiketter. De skiftar ju också, kan gå mode i en vissa - under en viss tid. Sedan kommer nya. Allt handlar om vem som besitter diagnosmakten. Några säkra kriterier existerar inte.

    SvaraRadera
  3. Men olika typer finns ju. På samma sätt som zodiakens typer existerar (även om det inte går att vetenskapligt bevisa deras existens). Fåglar flyger till rätt destination långt borta, ingen vet hur. Men de gör det ändå.

    SvaraRadera