fredag 23 oktober 2020

Fria universitetet




Över ingången till aulan på Uppsala Universitet står som alla som studerat vid detta universitet vet: Tänka fritt är stort men tänka rätt är större

Upphovsmannen till formuleringen, som förbryllat mer än en och avskräckt måhända någon från att ta steget in i den enligt ryktet lärda världen i rädsla för pekpinnar och disciplin, den för makten besvärlige Thomas Thorild (1759 - 1808). 

Dåvarande universitetsstyrelsen tröttnade på honom och deporterade fritänkaren (!) till Greifswald. Utanför staden har han sin grav. Värd ett hedrande besök. 

Det fria universitets vägledande devis, kanske rentav andemeningen i Thorilds formulering: I som här inträden, låten tankelåsningarna fara.

Allkonstnären, den alltid hårresande stimulerande Joseph Beuys utarbetade ett manifest för just ett fritt universitet tillsammans med författaren Heinrich Böll. Och jag ansluter mig till idén reservationslöst. 

Nej, jag avviker på en punkt: inget massuniversitet, alla hugade släpps inte in. Antalet blir begränsat. 

Häromdagen (GD 22/10) skrev jag att högskolan, belägen i den region där jag bor, borde vara som stenen i skon. Tankestörande. Irriterande. Istället för en anonym institution med eftergymnasial yrkesutbildning och så lite forskning på det.

Stenen i skon har jag lånat från Lars von Trier som en gång deklarerade att han vill att hans filmer skall vara sådana.

Nuförtiden, förstärkt av coronan, kan man läsa på distans. Man kan till och med göra det vid prestigeuniversitet som Harvard. Man behöver inte sätta sin fot på något campus. Harvard ligger man vid, som det heter, för att ens föräldrar gjorde det. Och talat inbjudande om det. 

Det är ju så förbaskat trevligt i stadsdelen Cambridge i Boston där Harvard är beläget! Kaffestugor och bokhandlar. Trivsamma gator att strosa utefter. 

Det fria universitet kommer inte att erbjuda distansstudier, det mänskliga mötet oundgängligt i detta sammanhang. Men kommer inte att hålla till på ett och samma ställe. Utan vara ett mobilt uni. Kaféer kan med fördel användas. När vädret tillåter flyttar det utomhus. 

Det viktiga är inte lokaliteterna utan formerna: seminariet. Dialogen. Samtalet. Omkring centrala teman. Dessa väljs i samråd. Inget förbjudet på förhand. Bort värdegrunder och politisk-ideologisk indoktrinering. 

Med tankens draghjälp från betydelsefulla influenser ur filosofihistorien. Liksom samhällsteoretiska klassiker. Konst och poesi nödvändiga ingredienser. Aldrig något lättsmält som befrämjar intellektets lättja.

Det utdelas inga betyg. Det examineras inte. Man "får" inget jobb genom sina studier. Man har ingen "nytta” av dessa. Men man växer som person, det kan utan vidare garanteras på förhand. Och i växer ryms fenomen som förvirras, störas, omkastas, förundras. 

Det fria universitetet drivs utan stöd från stat och näringsliv. Oberoendet och integriteten värnas. Universitetet är inte till salu. 

Antagningsproceduren blir mycket intressant.

Bild: Café Central i Wien. Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar