söndag 11 oktober 2020

Inte hänga läpp, ett fall framåt!










Min mamma hade en rolig, frispråkig kusin som hette William. Av födsel och ohejdad vana svartvit i själ och hjärta. Det vill säga Sandvikens AIK:s färger. Mamma höll liksom övriga familjen i vått och torrt på rödvästarna, Sandvikens IF. Mellan lagen rådde oförsonlig rivalitet. 

William var kortvuxen och rejält rundmagad, kommenderades ut i motionsspåret av en läkare, dog av hjärtinfarkt under en joggingtur blott femtiotvå år gammal. Jag brukar alltid stanna till vid hans grav och lyfta på kepsen när jag besöker kyrkogården i Sandviken. 


Jag tyckte om att diskutera politik med William när tillfälle gavs, tyvärr blev det alltför sällan. Politiskt låg vi varandra nära. Hans klassmedvetna samhällsengagemang var stort. Och han visste var han hade basarna på Sandvik där han jobbade. Kunde ha citerat min morfar:


- "Man får inte vara dum för då kan man bli bas."


William kom att träna SAIK:s fotbollslag, herrarna i A-laget. Jag tror till och med på allsvensk nivå och om jag minns rätt klarade laget blott en säsong i samma serie. En nederlagens sådan i en enda lång, till synes tröstlös rad. Men William likafullt efter varje match: 


- Ett fall framåt!


Per Gunnar Evander, som bättre än de flesta fångat den allt annat än ljusa bruksmentaliteten, har citerat det i en av sina böcker. Kanske överraskad över tillförsikten i matchsummeringen. 


Brynäs nye tränare Peter Andersson, hälsad som frälsare av sportchef och andra efter SM-guldet hungrande och törstande, delar Williams obrutna entusiasm eller hur hållningen nu skall förstås. Efter förlust: - Vi tar med oss något positivt.


Osökt går tanken till hockeyprofessorn, som han kallades, Tommy Sandlin som ofta såg något annat i matcherna än vad sportreportrarna gjorde. Det var som om han och murvlarna talade om två olika matcher, som om de inte varit på samma match.


Kanske Peter Andersson uppmärksammar något annat än vi andra i anden djupt bedrövade när Brynäs förlorar. Men till honom ville jag ropa: - Det enda positiva är om Brynäs vinner! 


Och, frälsare och frälsare. Det handlar om laget. Fräls oss från tron på frälsare. 


Fotnot. Igår blev jag bönhörd. Brynäs vann borta mot Luleå efter nagelbitande straffläggning.


Bild: Nike från Samothrake. Segerns gudinna. Wikipedia.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar