torsdag 28 januari 2021

"Varför måste alla dö?"










Alldeles nyligen Lars Norén (1944-2021). Covid. Slutade sina dagar på Karolinska. Och nu Hans Lindström (1950-2021). Om det var covid i det senare fallet, det vet jag inte. Vill heller inte veta.

Bosatt som jag är i en region där den utlovade vaccinationen av oss plussare kraftigt försenats. Och, handen på hjärtat, vem trodde något annat? Man blir härdad av att leva i X-regionen. Snarare desillusionerad. Usla myndigheter och politiker. 

Hans Lindström, mannen på bilden ovan. Ännu en fyrtiotalist. Nästan. Det kommer mig för nära, på tok för nära för att jag skall kunna behålla sinnesfriden. Jag är ju en av dem, en i gänget, en i kön. Född på tröskeln till ett nytt decennium. Året innan Lindström.   

Den samhällskritiske satirikern Hans Lindström har jag återkommande mött i Hemmets Veckotidning. Under rubrik Veckans Lindström. Och han illustrerade Staffan Wictorins kåserier.

Inom parentes: det ses ibland ned på kåsörer. Men det är sannerligen ingen lätt konst att kåsera. För att det skall bli bra. Jag brukar uppmana den som sätter sig på höga hästar: försök själv så får du se.

Lindström var inte den vassaste bland satirtecknare. I stenhård konkurrens med Grosz, Hillersberg och Lena Svedberg. (Alla döda.) Vill även räkna in en fotomontör, eller vad han skall kallas, som Themptander, i klass med Heartfield, bland satirikerna. 

Länge sedan jag såg något av honom, slår det mig. Lever han? Vågar inte undersöka saken. Det räcker nu, listan med döda och saknade behöver ingen påfyllning.

Retsticka som jag är roade jag mig förr med att mitt under en match med Brynäs, när det inte kunde bli mer spännande, ringa upp en lika hängiven supporter som undertecknad och med tung röst yttra när ett, efter många signaler, minst sagt otåligt "hallå" fyrats av mot mig: 

- Du, jag har tänkt på en sak som hänger över mig. Varför måste alla dö?

Det riktigt hördes hur besvärligt det blev i andra änden trots att inget sades. Hur rädda sig undan dåren? På sidan om luren och viskande: - Gunilla, kan du ta det här? Det är Lasse Ekstrand som verkar väldigt nere. Du är ju bra på sånt  du som jobbar inom det sociala.

Dylika uppringningar har jag sedan länge slutat med. Retstickan har slocknat. Och frågan var ju som man säger retorisk.

Men när jag de senaste dagarna nåtts av beskeden om Norén och Lindström, bland många andra skall tilläggas, frestas jag ändå upprepa: - Varför måste alla dö? 

3 kommentarer:

  1. Hej
    De kanadensiska systrarna Kate och Anna McGarrigle har gjort en sång med den frågan. Den finns här
    https://www.youtube.com/watch?v=Dkueo6n3QYI
    Hälsningar
    Lasse Jansson Uppsala

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbar melodi. Tack för att du tipsade.

      Radera
  2. Tack, Lasse! Den måste jag bums lyssna på.

    SvaraRadera