fredag 6 maj 2022

Använder SVT amatörskådespelare?











Jag brukar säga till min själsbroder Hasse när vi, förstås med all rätt, ondgör oss över usla politiker och frånvarande statsledning: "Det är folket som är problemet!" 

Dramatikern Bertolt Brecht, bosatt i DDR:s Östberlin, uppmanade vid ett tillfälle, besk ironi i stämman, de stalinistiska politrukerna att välja ett annat folk. 

Men det var efter ett folkligt uppror - som slogs ner med brutalt våld. Inte som här med ett förslavat folk, det lydigaste av dem alla på jorden? Finner sig i allt. Näven i byxfickan. Muttrar, kvirrar. Men inget mer. Måste vara varje usel politikers våta dröm. Makten har inget att frukta. 

Jag fastnar i en rubrik i en av kvällsdrakarna om att ett mindre "pensionstillskott" KANSKE skall utgå till de "sämst ställda" - det torde vara en hel del, det - pensionärerna. De skall FÅ ett sådant står det ordagrant i rubriken. Pennies from heaven? 

Statstelevisionen är snabb med att rycka ut för att intervjua representanter för "verklighetens folk" som uttrycker glädje och tacksamhet över det EVENTUELLA tillskottet. 

De instämmer med välgöraren Magdalena Andersson, hon som har sitt på det torra och behöver inget tillskott, i att då kan man unna sig en extra kopp kaffe och rentav något gott till på kondis. Med lite extrapengar från snälla staten på fickan. Herregud! 

Har SVT tillgång till en grupp amatörskådespelare som mot en hacka agerar "nöjda och glada pensionärer." Eller är mina landsmän en samling lättlurade idioter som man kan slå i vad som helst? 

Pension är ju uppskjuten inkomst, intjänade pengar den lönearbetande månad in och månad ut avstår ifrån för framtida bruk. Inget man FÅR av en välsinnad politikerklass. Inga nålpengar att stå med mössan i handen och skrapa med foten för. 

En gång fanns ATP, 80 procent av slutlönen i pension. Klart man skall ha det bra när tid finns, kunna njuta sitt otium som det heter. Resa och göra annat existentiellt stimulerande. Inte gå ned i standard, tvingas leva ett sämre liv "bara" för att man är pensionär. 

Begreppet "fattigpensionär" har skamligt nog etablerats som fenomen. Människor, många av dem är kvinnor, som gjort rätt för sig som min mor brukade säga. En spark i baken från den "feministiska regeringen" som tack.

Det goda pensionssystem vi hade förskingrades, politikerna stal våra pengar som vi jobbat ihop. Och vi fann oss, vi förslavade blågula själar. Experter på inställda uppror.

Framför badrumsspegeln skäller jag ofta på mig själv: "Varför i h-e jobbade du och stod i hela livet?"  För att som statstjänsteman, om än med guldrova efter en massa år tjänandes riket i "nit och redlighet", landa i en provocerande låg pension. Jag är ju en av de blåsta idioterna!

PS. Om det skulle vara på det viset, att "tillskottet" skall utgå till dem med enbart "allmän pension" ändrar det inget i det principiella resonemanget ovan. Tvärtom förstärks det. Med låg pension har det inte lönat sig att plikttroget arbeta - som det borde ha gjort.

Bild från SVT: Falkenbergsrevyn

2 kommentarer:

  1. Ett system som helt bygger på saker som fanns förr men som numera till stora delar försvunnit & aldrig återkommer. Politisk debatt om sådant? Nej, givetvis inte.

    SvaraRadera
  2. Smulor till folket. När hela pensionssystemet borde rivas upp. Det kommer inte att ske.

    SvaraRadera