söndag 1 maj 2022

Jimmie Åkesson en blågul Hitler?











BOKEN
Christer Bergström
Därför är SD ett nazistiskt parti
Vaktel förlag 2022

Den flitige Christer Bergström driver Vaktel förlag, hemort Eskilstuna, med en ofta intressant utgivning när den fokuserar på andra världskriget. Särskilt minns jag en bok om Felix Kersten, Heinrich Himmlers personlige massör. 

Kersten, som ligger begravd i Sverige, är en omtvistad figur. Hur mycket var egentligen med sanningen överensstämmande i hans märkliga levnadshistoria i skuggan av nazihöjdaren? Hursomhelst, på flera foton står han nära SS-chefen, relationen andas förtrolighet.

Himmler, denne forne hönsfarmare som enligt Kersten frisläppte judar ur lägren som betalning för att Kersten lindrade hans återkommande psykosomatiska, min teori, magsmärtor.

Bergström förfäktar stenhårt, med vissa marginella förbehåll, sin tes: SD är ett nazististiskt parti, att jämföra med tyska NSDAP. Han försöker gång på gång påvisa att parallellitet föreligger mellan de två partierna. Han tänjer på denna, tesen skall till varje pris ros i land. 

Det är hans metod som jag inte finner oproblematisk, bevisföringen med åtskilliga inslag av insinuation och tillspetsning. Nog har det funnits en hel del knäppgökar och våldsverkare inom SD. Men vilken blir slutsatsen, eller uttryckt så här: hur förklarar det dagens parti? 

Hur förstå dess frammarsch till riksdagens tredje största parti? Är det knäppgökarna och våldsmännens eget parti - inte mer än så? Berättar knäppgökarna och våldsverkarna i det förflutna sanningen om dagens SD? 

Gör det SD lättare att förklara - och fördöma - att ständigt påminna om dessa? Paradexemplet är 30 minuter i SVT med Jimmie Åkesson. Programledaren Anders Holmberg tjatade och tjatade om detta, "argumenterade" vidare för guilt by association, utan att komma någonvart.

Alla partier har lik i garderoben, inget är undantaget. C har sina, brunfärgade. S sina. Jag tänker i det senare fallet, för att bara ta ett exempel ur högen, på socialdemokratiska höjdare som sprang som kunder hos den så kallade bordellmamman. 

Vi kan förstås även lägga till V och Stalinkramandet en gång i tiden. 

Hur länge måste ett parti stå till svars för sina lik? Jag tar inte ställning, jag säger bara än en gång att Bergströms metod inte är oproblematisk. Men han undviker en mer grundlig, självkritisk metodologisk diskussion. Han är tvärsäker, inget rubbar hans resonemang.

Bergström letar "saftiga" citat som skall nagla fast SD i tesen. Men varför har SD blivit så populära. Inom LO sympatiserar mellan 20 och 30 procent med partiet, är alla dessa nazister? Svaret är för mig: verkligheten. Och de "gamla" partiernas tillkortakommanden.

Bergström påstår att det beror på människors naivitet, deras okunskap om det enligt honom försåtliga partiet som i likhet med NSDAP mörkar vad det egentligen vill, att SD kraftigt gått framåt och blivit tredje största parti i parlamentet. 

Att många röstar på dem kan man enligt författaren helt sonika bortse ifrån, nazistiskt är och förblir partiet.

Det luktar Hillary Clinton i hennes presidentvalskampanj, det ohöljda föraktet för dem som brukar kallas "verklighetens folk". Korkade rednecks. Vischans snusmumrikar - bakom allfarvägar och flöte. De icke tänkande arbetarklassmännens parti. 

Inte särskilt seriöst som analys betraktat. 

Förlåt mig, men jag tycker att det börjar bli tjatgt det här med SD:s nazismkoppling. Sverige står inför gigantiska problem, framförallt efter en havererande migrations- och integrationspolitik. Lägg till en urholkad välfärdsstat och grov kriminaltet. 

Sverige är inte som det var. Från trygghetens till skräckens hemvist. 

Socialdemokraterna och de övriga etablerade, "rumsrena" partierna har ingen lösning att erbjuda på problemen. Inte underligt att människor söker sig till SD. Av mer än en uppfattade som arvtagare till den rejäla socialdemokrati som en gång var. 

Saknad av traditionella gråsossar. 

Analysen av SD tarvar sociologi, inte ideologi. Klarsyn, inte låst förhandsuppfattning. Jimmie Åkesson som en blågul Führer? Nja. 

PS. För tydlighetens skull: jag har inte röstat på många år. Kommer heller inte att göra det till hösten.

Bild: dn.se


5 kommentarer:

  1. 1:a maj tycks radikalt med S förslag om höjd a-kassa. Undrar om grevinnorna där förstått att arbetslösa först måste ha arbetsplatser. Mossa på en sten. En snigel i cirkelrörelse. En gryning som ställt in.

    SvaraRadera
  2. Pinsamt, milt uttryckt, hur S fortsätter att berida sina gamla käpphästar. Man har INGET nytt att komma med. Makten framför allt!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Medborgarlön börjar med förändring av politiska attityder, vänstersidans förändring är att man ignorerar ämnet försörjning. Grinden till 1/10-samhället står vidöppen.

    SvaraRadera
  5. "Vänstern" i Sverige har helt gått vilse.

    SvaraRadera