onsdag 24 november 2021

Min morfar anslöt sig inte till något gangstergäng





Min morfar var tretton år när han skickades ner i Verket, efter att företagsläkaren intygat att han var i skick och fason att trots sin ringa ålder kunna arbeta skift. Även nätter. 

Inte vet jag om bruket, där morfar växte upp, skulle falla under beteckningen "utsatt område". Men nog hade de det besvärligt socio-ekonomiskt, som vänstern brukar lyfta fram som viktigaste förklaringsfaktor, de som bodde där. Knapert som attan. 

Men skaffade de sig därför skjutvapen? Rånade de? Våldtog de? Nej, nej, nej. 

Morfar anslöt sig inte till något gangstergäng. Han var skötsam, knegade hela livet - enllgt en gammal, hederlig arbetarklassmoral. Gjorde sin plikt och som Löfven brukar säga: gör din plikt - kräv din rätt

I morfars fall handlade det om rätten att bli utsugen och skänka oersättlig livstid till Verket. 

Jag blev utomordentligt irriterad när jag såg programmet Sverige möts i SVT1 igår kväll, det skulle handla om "gangsterrap" och dess eventuella farlighet. 

Inte ett ord om att man borde kunna kräva även av unga människor att de skall ta ansvar för sitt handlande. Ingen diskussion heller om föräldrarnas ansvar. De unga brottslingarna verkar föräldralösa. 

Arpi svamlade mer än lovligt, Bali mumlade någonting ohörbart i skägget. De förmådde inte lyfta nivån. 

En socialdemokrat från Upsala, där det svårt kriminaliserade området Gottsunda är beläget, pekade hårresande nog på Malmö som ett föredöme, när han ombads nämna en kommun som lyckats med "förebyggande" arbete. Det har blivit som ett mantra att efterlysa dylikt. 

Jag säger inte att jag är emot detta, men det är inte tillräckligt om man samtidigt fortsätter att omyndigförklara gärningsmännen. Det riskerar att legitimera dem. Hade de bara en ungdomsgård, så skulle de skärpa sig. Jojo. 

En deltagare, som talade dålig svenska (inte oviktigt att notera, kanske gömmer sig kulturella sammanhang, som programmet nogsamt undvek), framförde "strukturell rasism" som den viktigaste faktorn att beakta. Man har hört det förut. 

En tidigare fängelsekund skyllde kriminaliteten och skjutandena på moderaternas skattepolitik under Reinfeldt. Inte helt glasklart hur det hänger ihop.

Det skylls på orsaker bortom de enskilda individerna, de görs helt skadeslösa. Berövas, infantiliserande, allt ansvar. Samhället förvandlas till en vildmark, utan gemensamma normer och värderingar. 

Den enda vettiga i debattprogrammet var en kammaråklagare, rak och klar. Hon grundade allt hon sade på obestridliga fakta från rättssalen. Ingen kommentar från de övriga, intressant nog.

Vilket "problemet" egentligen var och hur det skulle "lösas" förblev outrett. Det var ett kacklande och pratande i munnen på varandra som inte ledde någonstans. Debatt som usel underhållning. 

Nya skjutningar och växande kriminalitet att vänta. Magdalena Andersson ny statsminister idag. Sämre än under Löfven kan det inte inte bli, heller inte bättre. 

Bild: gotavapen.se


5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag gissar att SVT debatt mycket snabbt skulle se ansvariga samt hitta konkreta förslag på dramatiska lösningar om s.k. vikingarock fungerade som inspiration för mord & våldsdåd.

    SvaraRadera
  3. Programmet inleds: ”Efter mordet på Einár, en rappare vars artistnamn innehöll en överflödig accent, så har gangsterrapp blivit höstens hetaste debattfråga”.

    Men vänta, SVT-snubbe, är det inte nåt annat också, ett annat hett debattämne som engagerar flertalet i höst?

    – Näää, vad skulle det va’ menar du?

    Jo, men är det inte många som diskuterar det här med otillbörlig diskriminering i samband med...

    – Antivaxxare, antivaxxare!

    Nej, men jag har ju inget emot vaccin, jag invänder endast mot totalitära tvångsåtgärder...

    SVT-snubben klappar sina handflator över öronen:

    – La la la la laaaa! Antivaxxare! La la laaa! Hör inte vad du säger! La la laaa!

    Kan vi inte diskutera det här som vuxna människor?

    – Håll käften, antivaxxare. Mördare! Foliehatt! Du är värre än Hitler!

    Suck. Okej, fortsätt då, förlåt att jag avbröt.

    Programmet fortsätter:

    ”Ja, som sagt, höstens hetaste debattfråga...”

    SvaraRadera
  4. Roligt, mitt i bedrövelsen. Bra fångat.

    SvaraRadera