tisdag 30 november 2021

Minnen från Mejselns tid











Min mammas socialdemokrati är död. Det är något jag, nästan med en dåres envishet, slagit fast många gånger. Att den skulle kunna återuppväckas, något som Suhonen (i August Palm-skägg på fotot) och andra "reformister" hyser förhoppning om genom drömmen om en "vänstervridning" håller jag för uteslutet. 

Vi har att leva med den version av S som är dagens. Något modifierad i bästa fall. För att behålla regeringsmakten. Turerna runt statsministeromröstningen vittnar om detta.

Det finns ingen annan socialdemokrati. Bland de tidigare socialdemokratiskt röstande som söker sig till SD kanske hoppet närs om att de är dagens S. SD spelar också på detta. 

Dödsorsaken kan man ha olika uppfattning om. Frågar vi Kommunisterna, tidigare r:arna, i Göteborg är det väl ledarnas svek - "pampväldet" - som skulle hävdas. 

Ingen ny förklaring, utan kan ledas tillbaka till Ilja Wechselmann och andra arbetarrörelseforskare som drev tesen att längtan efter det goda livet förklarar arbetarrörelsens ledare och deras anpassliga handlande för att komma in i värmen. 

De smörjer kråset vid köttgrytorna, så att säga. Och det har fjärmat dem från den vanlige socialdemokraten. Och stanna vid samma grytor vill de, förstås. Inget att moralisera över.

Jan Lindhagen och Macke Nilssons bok Hotet mot arbetarrörelsen (1970), föll mig omedelbart på läppen när jag läste den första gången för femtio år sedan. Genom sitt anförande att det är samhällsförändringen i efterkrigssverige som utgjort ett verkligt hot mot rörelsens idéer. 

En strukturell förklaringsmodell, skulle vi väl säga idag. Glöm svekfulla, makthungriga ledare. Försök istället att tänka sociologiskt. Vilket i och för sig inte legitimerar samma lednings sentida agerande vad gäller LAS, den offentliga sektorns privatisering och andra nyckelfrågor.

Socialdemokratin är det klassiska brukssamhällets barn, med en stor arbetsgivare dominerande på en mindre ort. Det genererade homogenitet och konformism. I Sandviken, där jag växte upp bland metallarbetare, var det otänkbart att vara något annat än socialdemokrat. 

Blott någon enstaka stack ut genom att vara kommunist. Och fick det svårt. Icke minst under 50-talet när LO jagade kommunister på arbetsplatserna. 

Vardagen var socialdemokratiskt impregnerad, från vaggan till graven. Man var fackligt ansluten, handlade i Konsum, många var med i SSU, försäkrad i Folksam, begravdes av Fonus. Det var bara så, självklarhetens hegemoni rådde. 

Kraft bodde i kollektivet, i den självförvaltningens skola man gick i som fackligt aktiv. Liksom boendet hos HSB tränade en i självförvaltning, jag växte upp i en tvårummare i bostadsrättsföreningen Mejseln. Skolor i socialism, talade Marx och Engels om. Liksom pionjären Axel Danielsson.

Men så träder in på scenen arbetarrörelsens värsta fiende: den kapitalistiskt genomsyrade samhällsutvecklingen. Vardagens avpolitisering, med Lindhagen och Nilssons begrepp, sker. Jag minns hur det pratades bland de mina om hur man "fick det bättre". Fattigdomen reformerades bort.

egen hand kunde man förbättra sin tillvaro. Köpa bil, resa på semester, kosta på sig saker som aldrig tidigare. Lägg till en ökad social och ekonomisk trygghet genom olika reformer. Den viktigaste pensionsreformen 1957. 

Socialdemokratin, som aktivt verkade för det radikala avskedet till fattigsverige och förnedring, blev därmed ironiskt nog samtidigt sin egen dödgrävare. 

Utan att S kunde kontrollera vad som släppts löst. Revolutionen äter sina barn, brukar man säga. Socialdemokratins obestridliga framgångar åt sin egen skapare. 

Inte svårt att identifiera dragen i den mot socialdemokratin fientliga samhällsutvecklingen; atomisering och medelklassifiering, var och en sin egen lyckas smed. Den förborgerligade, samtidigt krympande arbetarklassen "behöver" inte längre socialdemokratin. 

Det som var otänkbart för en arbetare i Sandviken, rösta på moderaterna, är det inte längre. Det beror inte på att densamma blivit "höger". 

Och underklassen - numera etnifierad. Utlämnad till en anställningsotrygghetens arbetsmarknad. 

Man kan byta ut ledarna, kasta ut en sådan som särlingen Juholt som partieliten provocerande verkade knyta an till de idémässiga rötterna och pionjärerna, men man kan inte byta verklighet. 

Att idag köpa en lägenhet i Mejseln kostar summor som mina föräldrar knappast skulle haft råd med. Det berättar om den samhällsutveckling som Lindhagen och Nilsson för ett halvt sekel sedan var insiktsfulla om. 

En utveckling som S kanske inte "såg komma", för att citera en avgående partiordförande. 

Bild: affarsvarlden.se


9 kommentarer:

  1. "Kostnadsbiten" verkar helt missad av dagens partier åt vänster. De verkar förutsätta att en stor kolapåse kostar 10 öre.

    SvaraRadera
  2. Tack för en bra text. Var finns de nya ideologierna? Är det kanske hos NGO:s vi sätter hoppet. Som miljörörelsen och andra eller är det varianter av 1900 talets ideologier som fortsatt ska läggas över dagens verklighet. De framkom knappast i en globaliserad och överkonsumerande tillvaro som den vi ser idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Tomas! Jag försöker att tänka dialektiskt, inte fastna i det som är som det enda, utan söka det som motsäger, icke minst det potentiella. Men har svårt att se något sådant, frestande tänka "det uteblivna motståndet". Men kanske beror på mitt begränsade (mörker)seende.

      Radera
  3. Tomas, en text jag skrev till en antologi för ett antal år sedan: https://www.facebook.com/tankesmedjankonflikt/posts/150678004951774

    SvaraRadera
  4. Tack det var intressant läsning. Det får mig att återigen fundera på välfärdsstaten och dess utmaningar. I dagsläget med en allt större grupp medborgare där socialtbistånd inte blir en tillfällig lösning utan ofta något som permanentas under flera år. Där man försöker ställa krav från myndigheten på att individer ska bli självförsörjande på en arbetsmarknad som många gånger är väldigt kunskapsintensiv och digitaliserad och långt ifrån den verklighet man har med sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Tomas. Du sätter fingret på det mest brännande. Hur skall välfärdsstaten klara det förhållandet att en stor del av befolkningen permanent är icke-självförsörjande, dessförinnan icke bidragit till samma systems finansiering. Socialbidraget, som det hette förr, var tänkt som en tillfällig lösning. Verklighet och system är inte i samklang. PS. Jag skriver om medborgarlön i dagens Opulens (8 december 2021.)

      Radera
  5. Intressant text, som jag hann läsa först nu. Ett grundläggande axiom, eller vad man ska kalla det, är att utveckling och förändring sker. Inget går att konservera för all tid. Frågan är då hur man förhåller sig till detta. Spännande är att alla naturliga gemenskaper (stat, partier, föreningar, bostadsområden m.m.) verkar slitas itu av förändring. Gruppen kan ej förändradras i samma riktning. Det spretar och drar åt olika håll. Antagligen är detta helt naturligt. Klokt ledarskap kan säkert mildra effekterna men inte ta bort fenomenet. Det vi ser i Sverige idag är väl framför allt frånvaro av klokt ledarskap, kanske i synnerhet inom socialdemokratin.../Pedro

    SvaraRadera
  6. Så också min bild: det saknas ledarskap. Landet styrs ad hoc, hit och dit, reaktivt. Allt som utmärker ett bristande ledarskap.

    SvaraRadera