måndag 29 augusti 2022

Låt mig vakna ur denna mardröm!




Min pappa berättade för den andäktigt lyssnande sonen att han under ett antal nätter under andra världskriget, tillsammans med andra hemvärnssoldater, vaktade - så uttryckte han det åtminstone - Verket mot "Fritz"

Jag anade förstås vad han menade med "Fritz", men bad ändå om ett förtydligande: "Du menar nazisterna?" Han nickade med bister min. I min (som alltid livliga) fantasi föreställde jag mig hakkorsprydda bombplan som bullrade in över Sandviken med sikte mot järnverket. 

Men där stod min modiga pappa på sin post. Sida vid sida med ett antal andra modiga pappor.

Pappa var aktiv inom Hemvärnet. Den grå uniformen förvarades i garderob hemmavid, liksom alla våra kläder under mammas tillsyn. Han var mycket stilig i den. Tillika en duktig skytt, vann tävlingar både i Sverige och utomlands. 

En gång tog han med mig till skjutbanan strax utanför Sandviken, jag prövade under hans vägledning på att skjuta liggande med gevär. Och gjorde det så bra, att pappa plockade ned och forslade med måltavlan hem att skryta med för sina kompisar. 

Efter våra föräldrars död fann jag, när vi städade ur lägenheten inför försäljning, till min förvåning både en kulsprutepistol och en drös skarpladdad ammunition uppe på vinden. Helt öppet. Ringde bestört I14 som ryckte ut och hämtade. 

"Från tolv miljoner döda kan jag hälsa er: Aldrig mera krig". Sjöng Totta Näslund i Tältprojektet 1977. En from förhoppning sprungen ur det första världskrigets fasor. 

Inte nog med att vi - snarare regeringen med Andersson som anförare - överger vår alliansfrihet. Kriget i Ukraina har släppt fram en hetsande, onyanserad och tendentiös medierapportering med en uppdelning av onda (Putin) och goda (Zelenskyj) som inte får ifrågasättas. 

Journalisterna sviker sitt uppdrag, sin professions ethos. Jag försöker värja mig och slå dövörat till, den okritiska ensidigheten får mig att må illa. Och den otrevliga känslan smyger sig på att jag varit med om det här förut: Biafra, Libyen, Serbien, Irak. 

Härommorgonen dök Bengt Norborg (bilden) upp i SVT:s Morgon-studion. En utrikeskorrespondent jag tidigare hållit för att vara saklig och balanserad, respekterat och gärna följt. Till skillnad från andra korrar, ingen nämnd, ingen glömd.

Men nu "rapporterade" han inifrån Ukraina och bredde ohämmat på i direkt förespråkande riktning: Ukraina måste av väst förses med betydligt vassare vapen om man skall förmå tränga tillbaka Ryssland och gå till offensiv. 

Samtidigt måste vi vanliga människor i Europa vara beredda på sämre levnadsomständigheter, med inflation och rusande elpriser - som en direkt följd av kriget. Och det måste vi bara gå med på. 

Umbäranden för att vi skall kunna försvara demokrati och frihet. Norborg tar till brösttoner. Vad har det farit i karln?

Demokrati och frihet, när vi talar om Ukraina? Ett av Europas mest korrumperade länder? (https://www.europaportalen.se/2021/09/revisorer-eu-stod-till-ukraina-att-minska-korruption-har-begransat-resultat)

Låt mig få vakna upp ur denna mardröm! 

Foto: (c) svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar