lördag 26 januari 2019

Politik utan konsekvenser











Effekterna av införandet av en flygskatt? Ett inslag i Rapport i SVT 25 januari handlade om flygplatsen i Kalix som drabbats negativt av införandet av denna skatt. Man har lovats kompensation av regeringen. Men ännu inte sett till några pengar. VD:n för flygplatsen lät uppgiven. 

Infrastrukturministern, mannen med den flyende hakan, skyller på det trassliga regeringsbildandet under hösten. Den förklaringen lär ju föga hjälpa Kalix flygplats. Och det verkade heller inte som det var självklart att någon ersättning skulle utgå. Trots det uttalade löftet. 

Man kan ju alltid ändra sig i efterhand och det gör regeringen från och till. Flexibilitet eller vingelpetteri? Rättsosäkert och otrygghetsskapande? Döm själv. När en makthavare säger "vi skall titta på det här" osäkrar jag min Browning, höll jag på att skriva.

Den så kallade gymnasielagen omfattade 9 000 personer, en speciallag med redan på papperet enorma brister som togs trots väl underbyggda invändningar och protester från en rad remissinstanser. Nu kommer alarmerande reportage om bostadslösa som efter vad jag förstått inte har klarat sina studier. Och därmed hamnat på gatan. Gick inte detta att förutse? Fanns det inte  allvarliga risker med speciallagen som borde ha beaktats av en ansvarsfull regering?

Massinvandringen sedan 2015 har skapat mycket stora, akuta problem för det svenska samhället på en rad områden. Problem som gick att förutse för den som hade ögon att se med och var lyhörd. Man kunde ha gjort en omvärldsanalys och förstått vad som var på gång i Nordafrika och Syrien. Vad som höll på att hända, vad som var sannolikt att det skulle ske. Och ha beredskap för det. Framförallt vid gränserna. 

Häromdagen avslöjades att Migrationsverket lämnat en konsekvensanalys med anledning av fyrpartiöverenskommelsen och generösare regler för anhöriginvandring. Det visar sig att ansvarig minister Morgan Johansson mörkar denna utredning och ökade kostnader. Han använder gamla siffror, på en lägre kostnadsnivå, trots att han har en färsk utredning att tillgå. Hans agerande borde skicka ut bedragaren från regeringen. 

Jag får den inte särskilt behagliga känslan av att allt sker ad hoc. Man fattar snabbt ett beslut. De tänkbara konsekvenserna, även om de anges och borde tjäna som underlag, struntar man i. Man mörkar I förekommande fall och bortser helt kallt ifrån dessa. En politik utan ansvarstagande för dess konsekvenser. 

Bilden av det politiska agerandet skrämmer. Inget proaktivt ledarskap. Ingen omvärldsanalys som strävar efter att vara förutseende och höja beredskapen. Retroaktiv rättstillämpning med allvarliga effekter. Man vet aldrig vad som gäller och kan anpassa sig efter det. (Avskaffandet av ATP-systemet det värsta exemplet.) Kan snabbt ändras när politikerna fått för sig något. Eller lyssnat för mycket på en stark opinion. 

Som medborgare i detta land känner jag en stigande förtvivlan. Det är som att befinna sig ombord på en båt utan befälhavare. 

Fotnot. På kommunal nivå samma bild. Flygplatsen i Rörberg utanför Gävle läggs ned. Sedan kommer beslutsfattarna på (!) att det behövs en landningsplatta för helikopter. En ny sådan skall uppföras för dyra pengar. Tydligen föregick nedläggningsbeslutet av en utredning som mycket väl kunde ha tolkats som att man borde behålla flygplatsen. Men den ändrade inte beslutet. Glöm allt vad rational decision-making heter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar