onsdag 30 januari 2019

Hyckleriets dag på Högskolan i Gävle










Häromdagen arrangerade Stig Dagermansällskapet ett seminarium på Högskolan i Gävle. Det offentliga samtalet och yttrandefriheten skulle diskuteras. Vad man får säga och inte i offentligheten. Inbjudna celebriteter Göran Rosenberg och Stina Oscarson. Kända debattörer. (https://www.gd.se/artikel/gavle-kommun/debatten-hettade-till-nar-goran-rosenberg-och-stina-oscarson-mottes-pa-hogskolan-i-gavle)

Rosenberg har nyligen hävdat att ord kan döda och därför bör yttrandefriheten inskränkas. Vem som skall ha makt att göra det och vilka åsikter som åsyftas eller som kan tänkas komma i fråga? Oklart. En ståndpunkt med mycket tvivelaktiga implikationer. Nå, ännu råder yttrandefrihet i vårt land. Så Rosenberg kan uttrycka denna minst sagt kontroversiella uppfattning som spelar yttrandefrihetens fiender i händerna. 

Stina Oscarson minns vi för hennes uttalade önskan om att i en framtid få se terroristen Akilov i kassan på Konsum. En tillkännagiven omdömeslöshet som är hårresande och saknar gränser. Att hon trampar på de föräldrar som miste sina barn i det vettlösa dådet på Drottninggatan i Stockholm struntar hon fullkomligt i. Eller så fattar hon inte. 

Hon kanske bara ville provocera och vara radikalt chic i de politiskt korrekta huvudstadskretsarna. Smaklöst hursomhelst. Huvudlöst. 

Seminariet gick av stapeln på högskolan där det förstås borde vara högt i tak och ett öppet samtal. Men icke. Att de många närvarande kunde tagit tillfället i akt och passat på och granskat den egna arbetsplatsen, med avseende på vad som får sägas och inte, föll nog ingen in. 

Snarare vågade väl ingen ta bladet från munnen. I publiken satt ju chäfer som övervakade tillställningen. 

Ofarligast att förlägga det brännbara ämnet långt borta från den hårt hållna organisation där rädsla och tystnad är förhärskande. Där kritiska medarbetare straffas. Framförallt i lönekuvertet. Individuell, borde heta personlig, lönesättning råder. Lönesättande chäfer kan den vägen knipsa den som inte jamar med. Det skapar ordning i leden och tigande lojalitet. 

På foton från seminariet noterar jag en tidigare kvinnlig kommunikationschef, nuförtiden bär hon en annan titel, som bidragit till den osunda organisationskulturen. Jag lägger också märke till mannen som givit den nyttiga idioten ett ansikte. Aktiv i det Dagermansällskap som förra året postumt trampade på den frihetsälskande man i vars namn ett pris årligen delas ut genom att ge detta pris 2018 till en hök, om än maskerad till duva, i Israel: den framlidne Amos Oz. 

Seminariet var enligt referatet ovan lyckat. Hyckleriets dag på Högskolan i Gävle. 


4 kommentarer:

  1. Har Akilov haft sin anställningsintervju ännu? Skulle vara intressant att höra om Coop skulle vara lika intresserad av Akilov i kassan? Ytterst tveksamt tror jag.

    SvaraRadera
  2. Det lär nog dröja innan det kan bli aktuellt med en anställningsintervju. Oscarsons uttalande osmakligt.

    SvaraRadera
  3. "det bästa med svärje är att man kan säga och tycka vad man vill"

    pensionerad snickare från timrå

    SvaraRadera