lördag 16 december 2023

Gammal som Mick Jagger









When I get older, losing my hair, many years from now. 

Jodå. Håret kvar. Om än skiftat färg. Men nog ser Paul McCartney gammal ut i närbild. Från en turné i Australien. Likaså på rörliga bilder. Liksom försiktiga steg inför jublande fans mobilkameror. Inga snedsteg, typ Ol´Joe. Om rösten fortfarande håller, vet jag inte. 

Förmodligen kan de i AI-tider mickla till så att det låter bra. Även live. PS. Tips nötskrikorna Gessle och Ledin.

Rolling Stones hyllade skiva Hackney Diamonds - vet äntligen varifrån de hämtade inspiration till titeln, undrade - påstås det ha rörts vid med AI-hand. Må dä. Inte lyssnat. Nöjer mig med plattorna från 60-talet. Innan rockrebellerna blev rumsrena miljardärer. Uppträder för Obama.

Men tack och lov för Duracellkaninen, frontmannen Mick Jagger! Hur tusan orkar karln? Ett fenomen för läkarvetenskapen. Åttio plus. Obegripligt. Men nog skänker han hopp till alla oss med åldersnoja? Några ännu med tid kvar till åttio, i bästa fall bör tilläggas. 

Men fort går det, som pigan sa efter att ha förlorat oskulden på höskullen.  

Den genetiskt betingade insikten ligger på lut. Där jag befinner mig åldersmässigt tog livet slut för min mor, även för hennes far. Min syster kunde delat deras öde. Men "fick" bonusår. Eller vad kalla år som sannerligen inte var några höjdare? 

Bostadsrättsföreningen jag tillhör, på en holme granne med havet, lider av kraftig demografisk snedfördelning. Rena ålderdomshemmet. Rullatorer, grannar som byter höfter och har klippkort på hälsocentralen ett par hundra meter bort. Inlämning av prover mest varje dag. 

Några få yngre i den för det mesta knäpptysta trappuppgången. Inte purunga. 

Flera av grannarna äldre än förre rocksångaren Ekstrand. Klart han tänker, även om han försöker låta bli: är det min framtid jag ser? Klart han också tänker, låter inte bli: fan, borde jag inte hitta på något de sista åren? Flytta söderut? Pumpa kreditkortet på äventyrsresor? 

Eller ge upp, kasta in handduken och gå med i SPF som de snälla grannarna ovanpå. Häromdagen risgrynsgröt med allsång till dragspel hos Metusalemföreningen. Kanske lugnast halta in i ledet, acceptera ålderdomen. 

Ta en pepparkaka till, farbror. Hallå, farbror! Hallå! Snälla, sätt på hörapparaten så farbror hör. 

Alltmedan Sir Jagger fortsätter exekvera sina moves. Ny turné i USA annonserad. För att travestera Sartre om landsmannen Flaubert: Visst är vi gamla som Jagger, men alla gamla är inte Jagger.

Bild: Metusalem. Religion.dk











2 kommentarer:

  1. Några veckor i Berlin varje år, och några i Nordjylland såklart, och någon resa i historiens spår? Det är väl en ekstrandsk modell? Det skulle kunna passa även en sådan som mig när vi får ut vår uppskjutna lön kallad pension...

    Skit i SPF, finns risk att man fördummas i sådana sammanhang, och rätt vad det är har man sagt ja till något man inte vill och ska skriva protokoll efter meningslösa möten eller något annat i den stilen 😀

    SvaraRadera