tisdag 19 december 2023

Göra sitt jobb och inte bråka








Trettiofem år gammal råkade bröderna Salmings pappa ut för en ruskig olycka nere i gruvan, skallen krossades, hans liv togs. Jag kände inte närmare till detaljerna förrän jag tog del av sista avsnittet av Börje - The Journey of a Legend i TV3.

För den som i likhet med undertecknad följt och hejat på Brooklyn Tigers ända sedan det sagolika segertåget började, utomhus på Isstadion i Gefle, fanns anledning undra vad det skulle bli för slags serie. Och hur den där spolingen Skarsgård skulle klara biffen. 


Med det släta pojkansiktet, ingen likhet med den kraftfulle som skulle porträtteras. Jag tycker dock att han spottade upp sig under seriens gång. Och barmhärtigt nog doldes hans skridskoåkning. Det som var Brynäs adelsmärke. 


Salmi högt i norr, fjällvärlden som tornar upp sig i serien. De snötäckta fjällen storslagna, förmedlande ett evighetsperspektiv. Någon gång kanske jag får uppleva dem på plats. Det kostar ju inget att drömma om det i alla fall. 


Gruvan återkommer i serien. Och det föder minnen från när vi rödskägg från Upsala diskuterade politik med strejkledningen på LKAB. Hett gick det till. En gång hemma hos Elof och Maja Luspa i Puoltikasvaara. Vid världens ände, som det kändes. 


När jag gick ut på bron på nattkröken för att röka och nyktra till efter alla vargtassar, allt som hördes ett ödsligt susande från den stjärnbeströdda rymden. Då anade jag innebörden Cav "lappsjuka".


Häromkvällen hade jag kontakt med K. En bokstav som både inleder hennes förnamn och passande nog fångar den kreativitet som kännetecknar denna formidabla, danska kvinna. 


Jag hade roat mig med att på nätet göra "Svensken", mitt alterego, försedd med pratbubblan "Vi öppnade våra hjärtan och fick ett helvete". K menade, ironiskt nota bene, att så får man väl ändå inte tycka i Konformistan.


Tja. Nu har sossarna mer eller mindre krupit till korset. Efter flera års ihärdigt verklighetsförnekande och hånfullt spottande på SD. Borde göra det med svansen mellan benen. Skämmas.


Men det är nog långt kvar till att det ska kunnas prata öppet om det förödande och nedbrytande som hänt med Sverige efter massinvällningen. Inte samma land längre. Glöm dock inte, att S behöver nya väljare när deras traditionella kärnväljare går till SD.


Uppe i norr raka rör som gäller. Befriande. I serien Stigge Salming uppfordrande till lillbrorsan: "Ska du inte komma hem nu!" En rejäl skrapa till den senare när det avslöjats att han prövat kokain och "morsan" fått höra talas om det i affären av tanterna.


Bilden i TV-serien av Börje är den av en snäll, självuppoffrande och lojal lagspelare som bara vill göra sitt jobb och inte bråka med klubbledningen (cheferna). Skadad så in i baljan av alla bataljer på isen. Lojalitet och självuppoffring kostar.


Häromdagen läste jag om bönderna och LRF. I organisationen råder tystnadskultur. Medlemmarna är rädda ta bladet från munnen. Verkar vara den typiska svenska hållningen, om tystnad hör man ju inte bara beträffande bönderna i vårt land. Inte min "Svensken".


Foto: DigitaltMuseum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar