onsdag 26 februari 2020

Skubb-ekonomi och arbetarförstelning














Arbetsmarknadsminister Nordmark, tidigare TCO-höjdare om jag inte missminner mig (en annan tidigare facklig höjdare regeringssystern Anna Ekström från SACO) medverkade i Agenda i SVT häromkvällen. För att kommentera gig-ekonomin. Rysligt att beskåda.

Bara floskler. Allmänna, svepande resonemang. Till intet förpliktigande. Mumbojumbo.


Knappast att det lugnade någon skubbare, eller för den delen hennes forna kolleger inom den fackliga rörelsen. Men de senare har väl redan kastat in kampens handduk. Bryr sig dessutom föga om dagschasarna inom gig-ekonomin med usla arbetsvillkor.

Från mitt köksfönster får jag Gevaliafabriken i blickfånget. Utländska förare från Östeuropa - ännu inga asiater som det ryktas om tränger undan ossisarna genom att lönemässigt bjuda under - i långtradare som lastar kaffe. Sover i bilarna om natten. 

Inte en enda gång har jag noterat representanter från Transport dyka upp för att tala förstånd med dessa lönedumpare, tillika den svenska åkerinäringens dödgrävare.

Rädda för att beskyllas för att vara främlingsfientliga? Bryta mot kapitalvänliga EU-regler som underminerar allt vad organiserad kamp heter? Tror snarare att man ger blanka f-n i dessa chaufförer. De må klara sig bäst de kan. 

För övrigt har de väl f-skattesedel, är "företagare". "Entreprenörer."

Underklassen, the working poor, är lämnad till sig själv i det socialdarwinistiska samhällsklimatet. Och därifrån har de högavlönade facktopparna intet att frukta. De riskerar inte att formera sig till ett kollektiv. 

Jag blir inte klok på denna arbetarrörelse som inte rör sig längre. (Bättre namn vore arbetarförstelningen.) Vad vill den mer än taburetterna och det goda livet? Vart tog de stolta parollerna om jämlikhet och broderskap vägen? Solidariteten?

Varför ställer jag dessa naiva frågor, egentligen? Totalt meningslöst.

I samma Agenda som den ovan nämnda förekom Suhonen, numera i oklädsamt muslimskägg, och en annan för förstelningen nyttig flane, även han utrustad med en radikal retorik som i praktiken inte betyder ett skvatt. 

Men bra för Sänket kunna gömma sig bakom dessa gossar med rött munväder. 

En teori som återkommer är att S i globaliseringens och nyliberalismens tidsålder är fullkomligt maktlösa. De har bara att följa med. Det legitimerar förstås inte deras beteende. 

Men de lär, som politrukerna i forna Öst, klamra sig fast så länge som det bara går. Och länge går det, i syltryggarnas monarki. 


2 kommentarer:

  1. Väl skrivet! Nivån på "debatten" (sic!) är så låg. Socialdarwinismen har vunnit över solidariteten; både mellan pampen och arbetaren, mellan olika de olika förbund och inte minst den internationella solidariteten. Gig-ekonomi eller slavekonomi? Rockstjärna eller livegen? Språkets makt, återigen...

    SvaraRadera