fredag 20 mars 2020

Brynäs - ni är bäst i världen!











Förväntningarna på nationellt folkkära, tillika Gävles stolthet Brynäs IF var stora inför den nyss avslutade säsongen. Även från undertecknad. Men de kom på skam. En närmast rakt igenom usel säsong. Ingen slutspelsplats. Hamnade i ingenmansland. 

Finns inget värre öde. Öken bara förnamnet. 

För oss supportrar återstår bara att trampa vatten i långa, tomma månader - i valet mellan att se Gefle IF försöka spela fotboll och kinesisk dropptortyr vinner den senare -  i väntan på att laget går på is i slutet av sommaren. Och försäsongen äntligen börjar.


En ringa tröst att det där skräckframkallande viruset gjort att slutspelet ställs in.

Det har minst sagt varit turbulens i Brynäs bås de senaste säsongerna. Tränarbyten. Nu skall ännu en ny figur in. Det ryktas att det blir Peter Andersson, tidigare Malmö Red Hawks. Jag vet ingenting om honom. Det sägs att han har hårda nypor. Illavarslande.

Låter old times i mina öron. Gammalmodigt. Furirfasoner. Luktar Boork och auktoritära manér. Drill och lydnad. Inte i min smak. 

För mig är och förblir den störste i båset Tommy Sandlin. Han beskrev själv sin utveckling som att den gått från tränare till coach och sedan till ledare. Det sistnämnda det högsta stadiet. Föregånget av professionell och kanske ännu mer personlig utveckling. 

Det sista förutsättningen för det förra. Ledarskap börjar med självinsikt. Finns inga genvägar. Inga knep. 

Inte vet jag om den där Andersson är något mer än coach och tränare. Det visar sig. Men det lilla jag sett av honom indikerar ingen utpräglad ledarskapsförmåga. (Leda är mer än att coacha. Bulan Berglund styv på det senare.) Klart jag kan ha fel. 

Minns Brynäs storhetstid! Minns den beryktade Brynäsandan! Spelarna lade själva upp taktiken, hur de skulle spela. Alla de legendariska lirarna. Och enorma framgångar skördades som vi vet. 

Ledarskap kan också betyda att inte styra och ställa. Inte ha hårda nypor. Den svåraste ledarskapskonsten av alla. Vara det som inom ledarskapslitteraturen betecknas facilitator. Underlätta för de professionella att göra sitt jobb. 

Den bästa ledarskapsstilen, kanske bättre: hållningen, när vi talar om professionella medarbetare. 
I detta fall hockeyspelare. Inga schackpjäser som en sträng hand skall flytta runt. Enskilda individer som måste ses. 

Svennis Eriksson omtalad för att vara bra på detta seende. Ur denna individfokusering utveckla laganda och spelaransvar.

Tillit och trygghet nyckelord. I ett psykosocialt klimat vilande på dessa grundstenar växer spelare.

Upp till bevis, Andersson!

Fotnot. Brynäs - ni är bäst i världen! Framlidne legendariske sportjournalisten Lasse Sandlin, född i Hofors i Gästrikland, satte detta en gång som rubrik i Aftonbladet. Datum okänt. Om hur leda professionella medarbetare, se gärna "Tänk dig ha Zlatan i ditt team: Projektledning kan vara som att coacha Milan", i tidskriften Projektvärlden nr 4. Författare undertecknad tillsammans med Monika Wallmon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar