lördag 28 mars 2020

Lydiga tider, härliga tider!















Klart att vi ännu icke smittade, vad vi vet, dessa pandemiska dagar nådigt skall följa myndigheternas kategoriska uppmaningar: vara restriktiva med sociala kontakter. Hålla minst 2 meters avstånd gentemot varandra. Handsprita händerna. Nysa i armvecket. 

Munskydd på - om nu dylika rariteter fortfarande funnes att tillgå.

Klokt och nödvändigt, alltihop. 

Men som paranoid samhällsundrare - jag betonade alltid på den akademiska tiden att jag var en samhällsundrare och inte en samhällsvetare, efter Johan Asplunds finurliga lilla bok Om undran inför samhället - kan jag inte låta bli att misstänka att nu passar de på.

Lydiga tider, härliga tider! 

För arbetsköpare, dirrar och politiker. De första kan permittera för fulla muggar med hjälp av skattemedel. De sistnämnda kan använda pandemin för att iscensätta en nationell lydnadssövning. Och lyder, ja - det gör vi i de breda folkdjupen. Skriv upp det.

Dirrarna å sin sida badar likt Joakim von Anka i pluring - som alltid. Corona eller inte Corona.( https://www.e55.se/tt-nyheter/coronakrisen-ror-inte-direktorerna/)

Fjollträskarna strömmar till fjällen för att klämma lagg och ägna sig åt det supande de anglifierande och jolligt kallar afterski. Nå, det sistnämnda visst inställt. Åtminstone på restaurangerna. Med det alla avskyvärda coverband.

Vi andra fattiglappar, pensionärer och arbetslivets löshästar, som inte har råd med fjällsemester: likt lämlar marscherar vi åt samma håll. Välförsedda med toalettrullar och snabbmakaronipaket. 

Sjuttioplussarna bland oss, i spänd avvaktan på beslut om skottpengar och ättestupa, piper med ängslig blick i väg och bunkrar käk i arla gryningen. Sedan raskt ned i grytets karantän igen. 

I Spanien, där man långt efter Francotidens garotteringar inte är lika lämmelaktiga, ställs det ut polis och militär på gatorna för att fösa hem anarkistiska själar. Undantagstillstånd råder. Nödläge. 

Rastar man sin hund tarvas det intyg på att man äger densamma. Så att man inte lånar någon annans jycke för att kunna komma utanför dörren. Häromdagen bötfälldes en fräck fan som lömigt gjort det.

Samtidigt som jag skriver detta offentliggör Säpo sin årsrapport för 2019. Statsmedierna återger pressreleasen utan någon helst kritisk analys. Likt papegojor. Kunde lika gärna publicerat innehållsförteckningen rakt upp och ner. Lämmeljournalister. Husbondens röst.

En avvikande riktig journalist, tack och lov, som nagelfarit rapporten: Stefan Lindgren i 8 dagar. (https://www.8dagar.com) Jag utgår ifrån att Säpo håller ett öga på denne illojale refraktionär. 

PS. Bekänner utan att kinderna rödfärgas av skam: i går handlade jag godis och sockerfria kakor på Coop mitt på förmiddagen. Jag - en sjuttioplussare! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar